Javno savjetovanje – prijedlog Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Komiže

Poštovani,
Grad Komiža neće povećavati stope poreza na dohodak. Prema postojećem sustavu stope poreza na dohodak iznosile su 20% i 30%, ovisno o primanjima iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 eura dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400,00 eura. Prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (“Narodne novine” br. 114/2023), ukoliko se želi kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza, za Grad Komižu je te stope moguće podignuti na 22% i 33%, no prijedlog je zadržati stare stope od 20% i 30%.
Namjera je usmjerena prema rasterećenju građana   i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana, te Grad Komiža s takvim stavom ide prema svojim građanima. Manjak prihoda nadoknadit će se povećanjem prihoda kroz veću gospodarsku aktivnost na našem području, kao i povlačenjem sredstava iz nacionalnih i EU fondova te ćemo tako i planirati buduće proračune. Novom Odlukom o porezima Grada Komiže, koja je trenutačno također na javnom savjetovanju, brišu se odredbe o prirezu na porez na dohodak, a iznos po kojem se plaća porez na kuće za odmor utvrđuje se u iznosu od 4,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor. Stopa poreza na potrošnju (3%) ostaje ista.

Savjetovanje je otvoreno do 3. prosinca 2023., kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Odluke na e-mail adresu: poslovnitajnik@komiza.hr  s naznakom ”Javno savjetovanje – Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak”.

Ovaj unos je objavljen u Službene obavijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentari su zatvoreni.